perjantai 1. huhtikuuta 2016

temperamentti ja sen vaikutus.

Lapsena mua koitettiin aina herättää " omasta maailmasta" se tapahtui yleensä silloin kuin luin jotain kirjaa tai sarjista, piirsin tai olin muuten vain keskittynyt johonki asiaan mitä tein keskittyneesti. Mä olin ihan ulapalla että mitä mun ympärillä tapahtuu ja ihmettelin kun äiti sanoi että hän oli useamman kerran pyytänyt että tulisin syömään.  Mä en oikeesti kuullut  ja joskus minusta tuntu että minulle ihan turhasta motkotetaan koska en jättänyt tahallaan kuulematta.
Tämä sama asia on seurannut minua läpi elämän, töissä kun luen ja keskityn potilaskertomukseen, koulussa kun opiskelin, ystävieni keskuudessa ja kotona mieheni seurassa. Yleensä ihmisiä huvittaa tämä piirre minussa mutta miestäni se jopa joskus suunattomasti ärsyttää sillä hän ei voi käsittää miksen kuulle  mitä hän sanoo ( vasta kuin hän on toistanut asian useamman kerran) jos olen keskittynyt esim lukemaan.
Eräs ystäväni väitti että hän oli maininnut minulle eräästä koulutehtävästä monta kertaa samalla kun tein jotain keskittyneesti ja hän luuli että olin kuullut asian ja ihmetteli kun olin aivan tietämätön mitä hän oli puhunut minulle.
Lapseni seurassa en uskalla lukea kirjaa koska hän on vielä sen verran pieni että tarvii vanhemman joka seuraa valppaasti hänen tekemisiään. Tämä voi ehkä kuullostaa sinusta oudolta ja olen joskus ihmetellyt mikä vika minussa on kunnes löysin vastauksen temperamentti ja koulumenestys kirjasta.

Luen tällä hetkellä kirjaa temperamentti ja koulumenestys jonka on kirjoittanut Liisa keltinkangas -Järvinen joka on suomalaisen temperamenttitutkimuksen uranuurtaja ja arvostettu tietokirjailija. Hän on käsitellyt teoksissaan lasten aggresiivisuutta ja temperamentin vaikutuksia mm ihmisen yksilöllisyyteen, koulumenestykseen ja elämän hallintaan. Hän on helsingin yliopiston psykologian professori.

Tässä poiminta kirjasta joka selittää oman käytökseni:

" Matala häirittävyys
Lapset joilla on matala häirittävyys, ovat loistavia keskittyjiä. Syventyessään kerran johonkin asiaan he sulkevat kaiken muun ulkopuolelle eivätkä kiinitä huomiota mihinkään muuhun kuin käsillä olevaan tehtävään. Mikään ei saa heitä siirtymään aiheesta. Ulkona saa puu kaatua, sisällä taulu pudota seinältä, ja he juuri ja juuri huomaavat, että mahdollisesti jotain kuului, mutta keskittyminen ei häiriinny. He kuulevat vasta kolmannen puhuttelun, ja silloin he ikään kuin " heräävät" palaavat jostain kaukaa. Telvisiota katsoessaan he eivät kuule keskustelua ympärillään eivätkä lukiessaan sitä, että heille puhutaan. Keskeytys aiheuttaa heissä usein kärsimättömyyttä.

Matala häirittävyys tarkoittaa erinomaista kykyä keskittyä ja kohdentaa tarkkaavaisuus tiettyyn tehtävään. Se on siis koulunkäynnin kannalta positiivinen asia ellei jopa tärkein oppimista auttava temperamenttipiirre.  Matala häirittävyyskään ei kuitenkaan ole pelkästään positiivinen ja kaikissa tilanteissa hyvä asia: jos oppilas on vihkiytynyt täydellisesti johonki tehtävään, on hänen vaikea siirtä eteenpäin tai muuttaa tarkaavuuden kohdetta, vaikka tilanne sitä vaatisi.

Sanotaan että tällaisella ihmisellä on tunnelinäkö. Katsoessaan yhtä asiaa hän ei näe ympäristöä."

Mielenkiintoista eikä vain :) Suosittelen lukemaan kirjaa sillä itse olen kokenut monta ahaa elämystä ja kirjasta on hyötyä ymmärtämään lapsesi yksillöllisyyttä. Kirjasta on myös hyötyä ymmärtämän lapsen temperamenttia joka vaikuttaa lapsen sosioemotionaaliseen kehitykseen, minäkuvaan ja itsetuntoon. Tietynlainen temperamentti voi tukea koulunkäyntiä tai myös vaikeuttaa koulunkäyntiä ja tehdä jostain lapsista alisuorittajia jos heidän temperamenttiaan ei osata ottaa huomioon ajoissa.
3 kommenttia:

  1. Olet kuin äitisi. En nähnyt enkä kuullut ympäröivää maailmaa. Sinun mummoni kertoi usein kuinka kaikki tiesivät ja puhuivat että uusi vauva (memmi )oli tulossa. En tifnnyt asiasta koska olin kirjojen maailmassa

    VastaaPoista
  2. Olet kuin äitisi. En nähnyt enkä kuullut ympäröivää maailmaa. Sinun mummoni kertoi usein kuinka kaikki tiesivät ja puhuivat että uusi vauva (memmi )oli tulossa. En tifnnyt asiasta koska olin kirjojen maailmassa

    VastaaPoista
  3. :) Ei se omena kaus puusta putoa <3 oot ihana äiti <3

    VastaaPoista